Mobiele Museumgids

Nederlands Persmuseum

Zeeburgerkade 10
1019 HA Amsterdam

Het Persmuseum is de nationale bewaarplaats voor het journalistieke erfgoed.
Het museum kent een vaste opstelling over 400 jaar nieuws in Nederland, vormgegeven door Platvorm. Daarnaast organiseert het museum twee tot drie wissel-exposities per jaar.
In de wisseltentoonstellingen gaat de aandacht uit naar persgrafiek, pers-fotografie en tijdschriften.
Het museum beheert een omvangrijke collectie kranten en tijdschriften vanaf 1600, een verzameling affiches en overige reclame-uitingen met betrekking tot de pers, een unieke collectie (originele) politieke tekeningen en persgrafiek, tal van archieven en foto’s rond journalisten en de persbedrijfstak, en een uitgebreide bibliotheek.


Tweets about "persmuseum"

tentoonstellingen
Krantenlezers.
Foto’s van Eddy Posthuma De Boer.
 29 mei 2015 t/m 27 september 2015
Als eerbetoon aan de in zijn voortbestaan bedreigde papieren krant toont het Persmuseum vijftig foto’s van krantenlezers. Gefotografeerd over een periode van ruim veertig jaar over de hele wereld.
 
Eddy Posthuma de Boer (1931) is geboren in Amsterdam en maakt veel foto’s van de stad en haar inwoners. Maar hij zwerft ook over de hele aarde en legde in inmiddels meer dan tachtig landen het menselijk leven in al zijn aspecten vast. Hij werkte voor talloze Nederlandse en internationale kranten en tijdschriften zoals Het Parool, de Volkskrant, Time-Life, KRO-Studio, Avenue, Holland Herald  en Sabena-Revue.
Toch laat hij altijd zijn eigen visie en inzichten prevaleren boven de directe boodschap van de opdracht. Dat leidde onder meer tot de publicatie van een groot aantal fotoboeken en een aantal opmerkelijke tentoonstellingen.

De vaste opstelling Start de persen! geeft een overzicht van 400 jaar nieuws in Nederland. Aan de hand van originele en gereproduceerde documenten, beeld- en geluidsfragmenten, sfeeropstellingen en interactieve (spel)programma’s wordt getoond hoe de pers begin 17de eeuw is ontstaan en hoe zij zich tot massamedium heeft ontwikkeld.


Aanwinst
archief De Groene Amsterdammer
Begin dit jaar is het Persmuseum in het bezit gekomen van het archief van De Groene Amsterdammer. Tussen de vele mappen met jaarstukken, redactieverslagen en diverse correspondentie doken ook een groot aantal tekeningen van Opland op.

Rob Wout (1928-2001)
Opland van de Volkskrant


Zeeburgerkade 10
1019 HA Amsterdam
e-mail: info@persmuseum.nl
telefoon: 020-692 88 10
fax: 020-468 05 05
www.persmuseum.nl/

Openingstijden Museum
dinsdag-vrijdag 10.00 - 17.00 uur
zondag 12.00 - 17.00 uur
Het museum is gesloten op feestdagen:

Studiezaal Internationaal
Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG)
Cruquiusweg 31
1019 AT Amsterdam
fax studiezaal: 020-663 03 49
e-mail : user.service@iisg.nl

online publiekscatalogus: www.iisg.nl/opcuk.html
Openingstijden studiezaal (IISG)
maandag-vrijdag 09.00 - 17.00 uur
gesloten op zaterdag en zon- en feestdagen

TERUG