Mobiele Museumgids

iMuseumgids   Belgie

Musée Gaspar
Rue des Martyrs 16
B-6700   ARLON

De woning van de Arlonese familie Gaspar herbergt sinds enkele jaren het Museum Gaspar. De verzameling bestaat uit meubelen, schilderijen en aardewerk en weerspiegelt drie eeuwen Lotharingse geschiedenis. Het werk van de dierenbeeldhouwer Jean-Marie GASPAR (1861-1931) neemt vanzelfsprekend een belangrijke plaats in in het museum. Een andere blikvanger is ongetwijfeld het prachtige Drieluik van Fisenne (1505-1515), een meesterstuk afkomstig uit een Antwerpse werkplaats.
Het Museum Gaspar organiseert ook regelmatig tijdelijke tentoonstellingen op thema&39;s als De Joodse Gemeenschap van Arlon in de XIXde eeuw, de Geschiedenis van de drie Sint-Maartenskerken van Arlon, regionale kunstenaars enz.;  zij vormen een boeiende aanvulling van de permanente collectie.

Jean-Marie Gaspar (Aarlen 1861- Brussel 1931): studeerde aanvankelijk voor ingenieur in Luik maar gaf zich al snel over aan zijn passie om beeldhouwer te worden. Hij ontmoet de Antwerpse kunstenaar Jef Lambeaux,  auteur van de fontein van het Brabo monument in Antwerpen. Deze laatste aanvaardt J.M. Gaspar als leerling.

One day in Arlon city, Belgium

Na enkele romantische jeugdwerken wordt Jean Marie Gaspar een bekende dierenbeeldhouwer. Eén van zijn bekendste werken is de Roep van het Hert dat in Aarlen op het Astridplein staat. Hij beeldhouwde ook de Jass, soldaat in de Grote Oorlog. Dit beeld staat voor het stadhuis.

Le Musée Gaspar vous propose une visite guidée de son exposition temporaire "L'abbaye cistercienne de Clairefontaine, du rêve d'Ermesinde aux réalités archéologiques" où vous découvrirez les plus belles pièces issues des fouilles de l'abbaye. La visite guidée sera suivie d'une visite contée, au milieu des ruines de l'ancienne abbaye, où gravitent toujours les légendes de jadis.

expositions
Zaal Religieuze Kunst
Het retabel van Fisenne
Het is waarschijnlijk rond 1510 dat dit unieke altaar werd gemaakt in Antwerpen. Het is 2m hoog en 4m lang.
Dit kunstwerk beeldt hoofdzakelijk de kindertijd en het lijden van Christus uit. Het is gebeeldhouwd in eik en vervolledigt met beschilderde houten panelen. Het retabel is niet het werk van één artiest noch van één atelier.

In de Middeleeuwen draagt de priester de mis op in het Latijn met zijn rug naar het volk gekeerd. De gelovigen zien  het  retabel als een prentboek of als een stripverhaal dat het mirakel van het leven en de verrijzenis van Christus voor hen begrijpbaar voorstelt.
Het dorp Fisenne ligt in de gemeente Soy in het Noorden van de provincie Luxemburg.
Het is niet duidelijk hoe dit uitzonderlijke altaar in Fisenne is terechtgekomen. Heeft de toenmalige Heer van Fisenne het besteld in een Antwerps atelier? In 1850 is de kapel van Fisenne bouwvallig en er wordt besloten om het retabel te verkopen om de restauratie van het plafond te bekostigen…




open tuesday-sundays
9h30 à 12h et de 13h30 à 17h30.
closed on mondays

Rue des Martyrs 16
6700 – Arlon
Possibilité de parking dans la cour du Musée archéologique.
Accessibilité aux personnes à mobilité réduite
Tél : 063.600.654
Fax : 063.22.84.12
musee.gaspar@skynet.be
http://www.ial.be
TERUG