Mobiele Museumgids
iMuseumgids   Belgie 
Marc Sleen Museum
Zandstraat 31/33
1000 Brussel

In 2009 opent  Marc Sleen Museum in de Zandstraat, de straat waar Nero in 1947 geboren werd. Dit geldt als een symbolische thuiskomst. Het Museum is een initiatief van De Stichting Marc Sleen, die waakt over zijn  oeuvre en alles in het werk stelt om het in ere te houden en bij een zo groot mogelijk publiek bekend te maken.

Documentaire uit de reeks Histories (1999) over het leven en het werk van Marc Sleen, de eerste Vlaamse striptekenaar die in de adelstand werd verheven.
Uitzending naar aanleiding van de opening op 1 april van het nieuwe museum van de Stichting Marc Sleen in de Zandstraat te Brussel. In het bewuste gebouw - rechtover het Belgisch Centrum voor het Beelverhaal - was vroeger De Nieuwe Gids gevestigd. Het is daar dat Nero in 1947 geboren werd.
 Het oeuvre van uitzonderlijk verteller, een grootmeester van de Negende Kunst en een knappe perstekenaar: Marc Sleen.
Marc Sleen (°1922) behoort tot de top van het Belgische stripverhaal. Hoewel hij in de loop van de jaren veertig en vijftig tot 5-6 reeksen tegelijkertijd tekende, helemaal in zijn eentje, is het vooral de reeks Nero die hem het meeste succes en beroemdheid bracht. Marc Sleen is momenteel de wereldrecordhouder van het grootste aantal stripalbums (165) getekend door één auteur rond dezelfde hoofdfiguur.
Nero is op de eerste plaats een humoristische, optimistische serie voor een groot publiek. Met een ongekend enthousiasme, een buitengewone verbeeldingskracht en een onbegrensde fantasie vertelt hij de grappige avonturen van een wat gekke familie, alles flink doorspekt met gags, spanning en onverwachte wendingen. Niet aanbevolen voor ernstige lieden!
In 2003 neemt hij op 80-jarige leeftijd afscheid van het dagbladfenomeen Nero. Het laatste album werd Zilveren tranen.


De Stichting Marc Sleen stelt alles in het werk om het omvangrijke oeuvre van deze uitzonderlijke auteur in ere te houden en bekend te maken bij een groot publiek.
Daartoe behoren ook vertalingen en heruitgaven van zeldzame of minder bekende werken van Marc Sleen.
In overleg met de Stichting Marc Sleen werd een heruitgave van het album Het spook uit de Zandstraat (1996) voorbereid, dat zich grotendeels afspeelt in het pand van het Marc Sleen Museum.
Bovendien was het in de Zandstraat dat Sleens bekendste geesteskind Nero in 1947 het levenslicht, in de periode dat Marc Sleen er als tekenaar en illustrator aan de slag was bij de krant “De Nieuwe Gids".


Nerotica
Vrouwelijk naakt in de Nerostrips is geen zeldzaamheid. Daarbij denken de lezers niet meteen aan de bazige Madam Pheip, de ‘vrouw met de broek’, maar toch wordt zij door Marc Sleen in 1978 frontaal naakt op de cover van een stripmagazine gezet.
De mooie Isabelle, oorspronkelijk de echtgenote van Jan Spier maar later van Jef Pedal, was al in 1948 het slachtoffer van censuur. Sinds Dirk Stallaert in 1993 de rechterhand van Marc Sleen werd, zijn de beeldschone en dikwijls schaars geklede vrouwen in de Nerostrips alleen maar toegenomen: sexy duivelinnen (bijvoorbeeld in De kolbak van How, De dood van Bompa en het allerlaatste Neroverhaal Zilveren tranen), Ange?le (Nero’s engelbewaarster, die rondvliegt in een gewaad dat weinig van haar weelderig figuur verbergt) en Angelina (Ricardo’s partner, die zich ongegeneerd laat bewonderen).

NEROROCK

Muziek is een thema dat regelmatig aan bod komt in De Avonturen van Nero en Co, Marc Sleens bekendste stripreeks. Muziek vormt het instrument waarmee Nero de wereldvrede wil bevorderen (De pax apostel) maar is ook het middel bij uitstek om Nero te laten ontstressen (De kroon van Neptunus, Nerorock, De prinses van Wataboeng). Met Amedeus Moderato introduceerde Sleen in 1958 in Het knalgele koffertje een muzikale evenknie van de gekke Tuizentfloot. Maar muziek wordt ook gebruikt om de helse scenes kracht bij te zetten in Hela de heks. In het 166ste Neroverhaal Nerorock (1989) neemt Marc Sleen het wereldje van de popmuziek op de korrel.
 


Stichting Marc Sleen
Zandstraat 31/33
1000 Brussel

Tel.: + 32 (0)2 219 19 80
Fax: + 32 (0)2 219 23 76
visit@cbbd.be
www.marc-sleen.be.

TERUG