Mobiele Museumgids

Koninklijk Belgisch Instituut
voor Natuurwetenschappen

Onze nieuwe permanente tentoonstelling opent op donderdag 7 mei 2015
U zal daar alles kunnen ontdekken over de Mens, zijn evolutie en zijn lichaam.
Het Museum verbouwt!
De Walvissenzaal, de Noord- en Zuidpoolzaal en de Zoogdierenzaal zijn gesloten voor renovatie. De heropening is gepland in 2017, met een nieuwe zaal over de biodiversiteit en de ecologie op aarde, in zee en overal in de wereld.

Ooit al een stegosaurusskelet in elkaar gestoken? Oog in oog gestaan met een briesende buffel? Of zou je wel eens in de huid van een Neanderthaler willen kruipen? Waar wacht je nog op? Neem een duik… in een museum dat leeft!



Nieuwe zalen
Mosasauriërs 
In de tijd toen de tyrannosaurus de continenten domineerde, schuimden gigantische roofhagedissen de oceanen af…

dinosaurusgallerij 
De grootste dinotentoonstelling van Europa, met meer dan 30 skeletten op 3000m2, talrijke interactieve modules, kunstwerken… Via een afgelijnd parcours kan je de belangrijkste bezienswaardigheden in de zaal bekijken.


@RBINSmuseum

Onze nieuwe permanente tentoonstelling
De Galerij van de Mens
Van Sahelanthropus tot Homo sapiens ...
Van embryo tot volwassene ...
Verken de evolutie van de mens en zijn lichaam in deze unieke presentatie.

1 zaal, 3 ruimtes, 3 onderwerpen die uitleggen waar we vandaan komen en wie we zijn.
 Om je bezoek te starten leiden fossielen en 3D-reconstructies je langs het grillige pad van 7 miljoen jaar evolutie. Ontdek vervolgens op een interactieve manier de aanpassingen die ons van onze voorlopers onderscheiden (grotere hersenen, kleinere tanden...).

Buig je dan over de wonderlijke werking van het menselijk lichaam, onze complexe machine. Kom te weten hoe je lichaam steeds verandert, hoe het werkt, wat het nodig heeft om te overleven en om zich voort te planten.


De iguanodons van Bernissart
Op het einde van de 19de eeuw werden er 322 m diep in de steenkoolmijn van Bernissart een dertigtal vrij volledige iguanodonskeletten ontdekt. Doordat de beenderen nog op hun plaats zaten, was een 'waarschijnlijk natuurgetrouwe' opstelling mogelijk, die al vlug bezoekers uit de hele wereld aantrok!
Een 300 m² grote en drie verdiepingen hoge glazen kooi beschermt dit nationale erfgoed. Zo kunnen bezoekers elk van deze parels optimaal bewonderen. Bovendien zien ze in de kelderverdieping in welke houding de skeletten in de mijn lagen en hoe ze ontdekt werden.


XperiLAB.be
Een van de hoofddoelen van het Museum is kinderen en jongeren enthousiast te maken voor wetenschappen. Ook het bedrijf Solvay is hiermee begaan, want steeds minder jongeren kiezen voor een wetenschappelijke studierichting, waardoor sommige vacatures voor wetenschappelijke functies dan ook steeds moeilijker ingevuld geraken.
Om hier iets aan te doen sloegen het Museum en Solvay de handen in elkaar en richtten de Stichting Onderneming-Instituut op. Het eerste resultaat van deze samenwerking is het XperiLAB.be

Geopend
din tot vrij  9.30 tot 16.45 uur
za en zondag 10.00 tot 18.00 uur
tijdens de (Belgische) herfst-, kerst-, krokus- en
paasvakantie van 10.00 tot 18.00 uur (maandag gesloten).

Vautierstraat 29
B-1000 Brussel
(dichtbij de Europese wijk)
Tel: +32 (0)2 627 42 11
Het museum is toegankelijk voor personen met een handicap.
museumcontact@naturalsciences.be
http://www.natuurwetenschappen.be/

TERUG