Mobiele Museumgids

   Museums  Eindhoven
Weverij Geldrop

Molenstraat   21
5664   HV   Geldrop

Om de herinnering aan een bewogen textielverleden in Z.O. Brabant levend te houden, werd in 1983 het Weverijmuseum gesticht. Sinds 2000 is het museum gevestigd in de oude spinnerijhal uit 1908 van Wollenstoffenfabriek A. van den Heuvel & Zoon.
In order to keep alive the memory of an active textile history in south-east Brabant, the Weaving Museum was founded. Since the year 2000 the museum is located in the old spinning mill of Wollenstoffenfabriek A.van den Heuvel & zoon.


https://www.facebook.com/pages/Weverijmuseum-Geldrop/165569640163364?fref=ts

Weverijmuseum-Geldrop

events/
In tegenstelling tot wat er in het blad "WEVEN" vermeld staat wordt dit jaar (2015) géén Kunstzinnige Textielmarkt georganiseerd door Het Weverijmuseum in Geldrop.
WÉL is Het Weverijmuseum voornemens dit in 2016 te organiseren.



demonstraties 2015
In de Weverijvoorbereiding wordt gedemonsteerd hoe van vezels, bijvoorbeeld schapenwol of katoenbollen, garen wordt gemaakt van een bepaalde dikte en sterkte, waarmee geweven kan worden. Dit gebeurt op, u raadt het al, werkende machines
Het museum beschikt ook over een mooie collectie klassieke weefsels, dit wil zeggen gebruikstextiel die in verschillende periodes van de 20ste eeuw werd geweven. Enkele weefsels zijn zelfs nog ouder. Zij werden geweven in Zuidoost Brabant en zijn aldus verbonden met de geschiedenis van deze streek en de mensen die er woonden.

 Smeerkussens

  Op een speciaal getouw uit 1900, een waar museumstuk met een rijke historie, worden zogenaamde smeerkussens vervaardigd. Dit zijn tapijtachtige weefsels met gesneden pool aan de ene zijde en lange lussen aan de andere zijde. Zij worden gebruikt voor de constante smering van de aspotten met glijlagers die op de assen zitten van oudere lokomotieven en trams die nog her en der in Europa rondrijden. Dus deze traditionele weefvorm heeft nog echte klanten!

Luis Acosta en Miriam Londoño
De nadruk in het museum ligt dus op het weven. De stoffen die aldus geweven worden en de textielproducten die hiervan worden gemaakt, zoals handdoeken, theedoeken, damasten tafelkleden en servetten worden in de winkel van het museum te koop aangeboden. Voor het aanbod moet u vooral De winkel op deze site bezoeken.


In de vitrines van het WeverijMuseum:
Expositie eigen werk vrijwilligers Weverijmuseum
 tot juli 2015
 De vijf vitrines geven dit kwartaal ruimte aan gobelin, keramiek, handgeweven (kleding)stof, schaalmodellen, borduurwerk, weefkammen, werktekeningen, kleurstalen, proeflappen, filmpjes en foto’s.
Wies van Dingenen borduurt al bijna 50 jaar; ze toont zes van de meer dan zeventig werken die ze maakte.
Nel Vriens en Willie Peijnenborg weefden samen jarenlang aan een gobelin voor het museum; deze is nu klaar en te bekijken.
Leo Pennings weefde en experimenteerde thuis op een groot zelfgemaakt handweefgetouw; een bijzonder werk hangt met kammen en al in de vitrine, naast zijn handgeweven producten.
Ane Haima bouwt al bijna 40 jaar écht werkende schaalmodellen die tot in detail kloppen; hij exposeert onder meer de nagebouwde machines uit Het Weverijmuseum.
Frits Senders weeft thuis de fijnste kledingstoffen (maar ook theedoeken) en is daarnaast keramist; hij laat prachtige (thee)potten/bekers/schalen zien en wat stalen van kledingstof.
Het is een kleurrijk gezelschap dat graag toont wat hen inspireert en bezig houdt in de vrije tijd.


Weefkring Arachne is een kring met 15 leden uit de omgeving Eindhoven en komt 10 keer per jaar bij elkaar.
Op deze bijeenkomsten proberen de leden zoveel mogelijk een lezing of een diapresentatie te houden over textiel.
Momenteel zijn nog 4 á 5 leden van Arachne actieve wevers; nieuwe leden zijn welkom.
Voor meer informatie kunt u terecht mij mevr. Thera Berkhout 0499-473422



Brabantse sokken te koop in het Weverijmuseum!
In de museumwinkel van het Weverijmuseum in Geldrop zijn sokken te koop in de uitvoering van de Brabantse vlag.
Het Weverijmuseum is de enige plek waar ze te koop zijn.
De sokken kunnen in de winkel van het Weverijmusem als ook via internet worden gekocht.
Deze sokken kosten € 8,- per paar (verzendkosten worden niet in rekening gebracht) en zijn verkrijgbaar in de maten 35-38 / 39-42 / 43-45
info@weverijmuseum.nl
Tel :  +31 (0)40 286 35 74


Openingstijden
Dinsdag  10 - 13 uur
Zaterdag 13 - 17 uur
Molenstraat   21 
5664   HV   Geldrop

Tel :  +31 (0)40 286 35 74
Telefax   : +31 (0)40 280 22 53
Groepsafspraken :
+31 (0)40 285 67 17
info@weverijmuseum.nl
http://www.weverijmuseum.nl/
TERUG