Mobiele Museumgids

  Musea  Flevopolder

Nieuw Land Erfgoedcentrum
Oostvaardersdijk 01 - 13
8242 PA Lelystad

Nieuw Land Erfgoedcentrum vertelt het fascinerende verhaal van het leven met en de strijd tegen het water in het IJsselmeergebied: prehistorische bewoning, dijkbouw, droogmakerijen en het grootste inpolderproject ooit, het Zuiderzeeproject. Speciaal voor kinderen is er een watertheater, bouwen van dammen en dijken, het doen van opgravingen en het speelschip.
Wetenschappelijke plus onderzoek
Scheepsarcheologisch onderzoek in Flevoland Nieuw Land wordt door de provincie Flevoland in de gelegenheid gesteld om het interne onderzoeksprogramma te versterken door wetenschappelijk+ onderzoek te realiseren. Dit onderzoek wordt gedaan in samenwerking met universiteiten in de vorm van promotieonderzoeken of postdoc projecten.
\
Scheepsarcheologisch onderzoek in Flevoland
Komend jaar worden diverse activiteiten georganiseerd in het teken van Polderen! Houd de officiele website in de gaten voor de programmering.

Tweets door @nieuw_land

nieuwlanderfgoed

GEOrdende ruimte in beeld
50 jaar Flevokartografie
17 april t/m 29 augustus 2015

Dit jaar bestaat de Flevokartografie een halve eeuw. Nieuw Land ontvangt de eerste plankaarten uit 1965 van de provincie Flevoland. Het bijzondere tekenwerk is gemaakt door de afdeling Landmeetkundig Werk van de voormalige Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders.
De officiële overdracht op 16 april 2015 is de aanleiding voor deze tentoonstelling in Nieuw Land. Deze expositie is samengesteld door Jan Schilder, adviseur geo-informatie, kartograaf en grafisch vormgever van de provincie Flevoland.


Pompen of Verzuipen
26 maart 2015 t/m 3 januari 2016
'Pompen of Verzuipen' toont het hele waterverhaal van Nederland in vogelvlucht, vanaf het verleden tot aan nu. Het bekijkt de (toekomstige) maatregelen die Nederlanders nemen tegen een stijgende zeespiegel aan de voordeur en de groeiende toevoer van water via de grote rivieren, aan de achterdeur. Als het meezit, gaat u met droge voeten naar huis.


altijd te zien:
Polderen! Verleden en toekomst van het Zuiderzeeproject
Het Zuiderzeeproject is het meest bekende inpolderingproject ter wereld. Onder leiding van ir. Cornelis Lely werd de onstuimige Zuiderzee getemd.
Het land werd gewonnen uit het water. De afsluitdijk gaf veiligheid, het nieuwe land ontelbare mogelijkheden. Hoe kwamen de plannen voor inpoldering tot stand, wie waren de voor- en tegenstanders, hoe werd de inrichting ter hand genomen, wie mochten er gaan wonen, en hoe heeft de samenleving zich verder ontwikkeld?
FOTO: Een rijdende winkel bezoekt het arbeiderskamp in Roggebotsluis,
Oostelijk Flevoland, juni 1961 -
Fotocollectie Nieuw Land, DW; J. Potuyt
Deze en andere vragen worden beantwoord in de nieuwe vaste tentoonstelling Polderen! Verleden en toekomst van het Zuiderzeeproject.
Polderen! is een moderne, multimediale tentoonstelling voor jong en oud. Het vertelt de geschiedenis, de feiten en de verhalen.

De eerste telefooncel in Almere Haven.
Maar Polderen! kijkt ook verder, naar het heden en de toekomst. En het geeft de bezoekers de mogelijkheid zelf hun mening over de ontwikkelingen in het Zuiderzeegebied en Flevoland te geven.


OER! De nieuwe steentijd in Flevoland
OER!Jong
In de jaren zestig werd tijdens de ontginning in de bodem bij Swifterbant aardewerk opgegraven. Dit bleek afkomstig van mensen die zesduizend jaar geleden het huidige Flevoland bewoonden.
Deze Swifterbantmensen leefden van jacht, visserij en het verzamelen van voedsel. Heel bijzonder is dat zij ook aan landbouw deden. OER! vertelt je hoe deze Swifterbantmensen woonden, wat zij verbouwden, wat zij aten, waarmee ze jaagden en hoe ze omgingen met de dood.
De eerste telefooncel in Almere Haven.
Voorouder Spreekuur
juni 26-6-2015
Archeologisch Spreekuur
juli 3-7-2015


Openingstijden
dinsdag t/m vrijdag 10.00 - 17.00 uur
za, zon- en feestdagen 11.30 - 17.00 uur
Maandag gesloten (behalve in de schoolvakanties)
Gesloten op 1e kerstdag en 1 januari

 Oostvaardersdijk 01-13
8242 PA Lelystad
Postadres : Postbus 73
8200 AB Lelystad

Telefoon : 0320 26 07 99
Fax : (0320) 260 436
E-mail:
info@nieuwlanderfgoed.nl
 www.nieuwlanderfgoed.nl
www.flevolandbovenwater.nl
www.flevolandsgeheugen.nl
TERUG