Mobiele Museumgids
 Musea Groningen/Friesland
Abel Tasman Museum
Kompasstraat 1
9866 TA LUTJEGAST

Naast de permament aanwezige vaste collectie probeert het Abel Tasman Kabinet door wisselcollecties en speciale tentoonstellingen een zo gevarieerd mogelijk aanbod te verzorgen.

Vauit toeristisch oogpunt hebben vooral wandelaars en fietsers de streek ontdekt, mede door de prachtige routes die de laatste jaren tot stand zijn gekomen. Het dorp Grootegast is de hoofdkern van de gemeente. De overige dorpen zijn Doezum, Kornhorn, Niekerk, Oldekerk, Opende, Sebaldeburen.

Het Abel Tasman kabinet is in de eerste plaats een informatiebron over de bekende zeevaarder Abel Janszoon Tasman (1603-1659), geboren in het kleine Groninger dorpje Lutjegast.

Daarnaaast is er aandacht voor de werkgever van Abel Tasman, de Verenigde Oostindische Compagnie (de 'VOC'), Nederlands "eerste grote multinational" die vooral in de 17e eeuw ("de gouden eeuw") zorgde voor 's lands grote welvaart.

Ook zijn in het Kabinet de sporen te zien van hedendaagse betrekkingen met landen overzee waar de naam Abel Tasman een historische betekenis heeft gekregen, zoals Tasmanië (Australië) en Nieuw-Zeeland.
ABEL JANSZOON TASMAN
zeevaarder-ontdekkingsreiziger in dienst van de VOC,
zette o.a. Tasmanië, Nieuw-Zeeland, Tonga- en Fiji-eilanden op de wereldkaart
geboren 1603 te Lutjegast, gemeente Grootegast, provincie Groningen
overleden 1659 te Batavia (Jakarta), Indonesië
Abel Tasman is vooral beroemd geworden als hoofd van de VOC-expeditie met de schepen Heemskerck en Zeehaen in 1642/1643, waarbij tot dan toe onbekende kusten van Tasmanië/Australië, Nieuw-Zeeland en eilandengroepen in de Stille Oceaan (Tonga- en Fiji-eilanden) in kaart werden gebracht. Ook omzeilde hij als eerste Europeaan het hele continent Australië.
De gemeente Grootegast voert als slogan: 'Grootegast, gastvrij. Rust en ruimte voor wonen en werken'.
In deze geboortestreek van Abel Tasman, het Groninger Westerkwartier, kan een speciale Abel Tasman-fietsroute worden gereden.

Zicht op Golden Bay is een project van Hartebeest.
Hartebeest is het Nederlands ontwerpbureau van Gerco Hiddink en Maaike van den Heuvel.
In ons werk onderzoeken we de relatie tussen grafisch en illustratief ontwerp. Hartebeest houdt van het experiment en projectmatig werken. Na meerdere bezoeken aan Nieuw Zeeland, hebben we een grote fascinatie voor de geschiedenis, cultuur en natuur van Nieuw Zeeland gekregen. In 2012 gaat Hartebeest voor drie maanden naar Nieuw Zeeland, waarvan 2 maanden in de Golden Bay. We grijpen de kans om samen met anderen Zicht op Golden Bay te krijgen!
Heartly greetings Hartelijke groet
Gerco & Maaike

Op de voorgrond zijn Mãori in een kano afgebeeld. Op de achtergrond zien we twee schepen van Tasman met daartussen de sloep met het gewelddadige voorval tussen de matrozen en Mãori. Via deze illustratie kregen de Europeanen hun eerste indrukken van de bewoners van Nieuw Zeeland.

Ons doel is om een eigentijdse versie te ontwerpen van de illustratie door Isaac Gilsemans uit 1642, resulterend in een boek. In de nieuwe versie van 2012 (370 jaar later) willen wij deze gebeurtenis vanuit zoveel mogelijk verschillende perspectieven belichten 
•Zicht op Golden Bay gaat over de ontmoeting tussen verschillende culturen.
•Aanleiding is de eerste ontmoeting tussen Maori en Europeanen: de komst van Abel Tasman in Golden Bay, 1642.
•Doel van Zicht op Golden Bay is om de illustratie opnieuw te maken, maar nu vanuit hedendaagse visies en inzichten.
•Hartebeest nodigt je uit om jouw visie te geven op het onderwerp.
http://hartebeest.nl/viewongoldenbay/



Openingstijden museum:
donderdag, vrijdag en zaterdag van 13.30 -16.30 uur
Afspraken voor groepen: 0594 - 613576, bgg 06 - 27264580

Gesloten: Nieuwjaarsdag, 1e en 2e Paasdag, Koningsdag, 5 mei, Hemelvaartsdag, 1e en 2e Pinksterdag, 1e en 2e Kerstdag (zie data)

Abel Tasman Museum
Kompasstraat 1, Lutjegast (Gr)
Postadres: Abel Tasmanweg 17
9866 TA LUTJEGAST (NL)
Telefoon: 0594-613576
614687 en 06-25291756
kabinet@www.abeltasman.org
http://www.abeltasman.org.

TERUG