Mobiele Museumgids

Museum Catharijneconvent

Lange Nieuwstraat 38
3512 PH Utrecht

Museum Catharijneconvent in Utrecht is hét museum voor christelijke kunst en cultuur in Nederland.
Dit bijzondere museum is gevestigd in een middeleeuws klooster vlakbij de Utrechtse Domkerk. In de 15e eeuw bouwden de karmelieten op de huidige locatie een klooster, genoemd naar de heilige Catharina van Alexandrië. Het klooster werd vervolgens door de johannieters ingericht als ziekenhuis en behield deze functie tot in de 19e eeuw.
Het nationale museum voor christelijke kunst en cultuur in Nederland heeft als enige ter wereld een collectie van zowel protestantse als katholieke kunstvoorwerpen, daterend van de vroege Middeleeuwen tot het heden.
Maak kennis met beroemde schilderijen, eeuwenoude handschriften, boeken, beelden, altaarstukken, kerkelijke kleding en relieken.

De vaste collectie van Museum Catharijneconvent is weer in haar volle glorie te bewonderen. Prachtige kunstwerken, maar ook historische gebruiksvoorwerpen, vertellen op unieke en eigentijdse wijze het verhaal van het christendom in Nederland. Combineer uw museumbezoek met één van onze activiteiten voor een optimaal dagje uit. Zowel voor kinderen als voor volwassenen valt er van alles te ontdekken.
Kijk voor actuele informatie op www.catharijneconvent.nl.

Opening van de Utrechtzalen.
Twee gloednieuwe zalen over Utrecht in de Middeleeuwen.

In de nieuw geopende Utrechtzalen is een schitterende selectie van deze bloeiperiode van de kunsten te zien.
Tweets by @catharijne

catharijneconvent


tentoonstellingen
De heksen van Bruegel
Hoe Pieter Bruegel ons huidige heksbeeld bedacht
19 sept t/m 31 januari 2016
 Eenmalig is een unieke collectie heksenvoorstellingen uit de roerige periode van heksenvervolgingen in de Nederlanden (1450-1700) te zien. Deze tentoonstelling toont dat niemand minder dan Pieter Bruegel aan de wieg stond van de verbeelding van de heks zoals we die nu kennen.
 De weergaloze prenten van Bruegel vormden een bron van inspiratie voor de Hollandse en Vlaamse meesters van die tijd. Tot op de dag van vandaag zien we de heks van Bruegel terugkomen. Hiermee creëerde Bruegel het iconische heksbeeld zoals we dat nu nog steeds kennen.
foto: Jakobus de Meerdere ontmoet de magier Hermogenes, Pieter Bruegel, 1565, Rijksmuseum Amsterdam


Het geheim van de Middeleeuwen
Middeleeuwse liturgische gewaden
10 april 2015 - 16 augustus 2015
Museum Catharijneconvent organiseert een tentoonstelling over middeleeuwse kerkgewaden uit de vijftiende en zestiende eeuw (tot 1560).
Herman Pleij onthult tipje van de sluier

De liturgische gewaden, ook wel paramenten genoemd, zijn zeer waardevol, zowel door het gebruikte materiaal, de arbeidskosten als de artistieke kwaliteit.

In de Middeleeuwen, maar ook in de eeuwen daarna, dragen priesters, bisschoppen en kardinalen tijdens de katholieke eredienst deze zeer kostbare gewaden. Ze hadden als voornaamste doel God te eren, maar ook de gelovigen werden erdoor geïmponeerd. Kosten noch moeite werden gespaard. Het beste was nog niet goed genoeg.


Hemelse mode rond het altaar?
- t/m 16 augustus 2015 -
Tijdens de looptijd van de tentoonstelling Het geheim van de Middeleeuwen is ook een expositie gewijd aan het Nijmeegse atelier Stadelmaier, tussen 1930 en 2010 de grootste producent van liturgische kledingstukken ter wereld.
Behalve in Nederland heeft het familiebedrijf succesvolle verstigingen in Duitsland, Engeland, Italie, Oostenrijk, Spanje, de Vereniginde Staten, Canada en Mexico. Op de expositie geven gewaden, ontwerptekeningen, cartons en proefborduursels een compleet beeld van de deze productie.


Spannend onderwijsproject
De Utrechtzalen verbinden stad en museum, heden en verleden; voor zowel volwassenen als kinderen. Ook aan de scholen is gedacht: leerlingen kunnen met het lesproject Moord in de Middeleeuwen in de huid kruipen van een middeleeuwse Domscholier.

Roerend Religieus Erfgoed
Steeds minder mensen gaan naar de kerk. Naar schatting sluiten elke week in Nederland twee kerken of kloosters. Dit heeft niet alleen gevolgen voor de kerkganger en het kerkgebouw, maar ook voor de religieuze voorwerpen.Dit jaar heeft het museum de Handreiking roerend religieus erfgoed ontwikkeld. In deze handleiding staan richtlijnen om overbodig geworden voorwerpen uit kerken en kloosters een nieuwe bestemming te geven.  Op korte termijn zijn waarschijnlijk rond de 150.000 voorwerpen overbodig. Niet alles kan worden bewaard. Met de Handreiking het is mogelijk een afgewogen oordeel te vellen.


Dinsdag t/m vrijdag 10.00 - 17.00 uur
Zaterdag, zon- en feestdagen 11.00 - 17.00 uur
Gesloten op maandag (behalve op feestdagen),
op 1 januari en 30 april.

Lange Nieuwstraat 38
3512 PH Utrecht
tel: 030-2317296
secretariaat@catharijneconvent.nl
www.catharijneconvent.nl
TERUG