Mobiele Museumgids

Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement

Buurkerkhof 10
3511 KC Utrecht

Museum Speelklok werkt in twee jaar toe naar een vernieuwd museum, waarbij het de deuren continu open houdt. De succesvolle Muzikale Tour blijft uiteraard deel uitmaken van een museumbezoek.
Het vrolijkste museum van Nederland!
In dit museum worden instrumenten die uit zichzelf spelen verzameld en gerepareerd. Veel van deze instrumenten zorgen al ruim 600 jaar zorgen voor het vermaak van jong en oud. Spookpiano’s, automatische violen, buikorgels en natuurlijk de gigantische dansorgels worden hier doorlopend live gedemonstreerd. Zing mee met de smartlappen of waag een dansje in een van de mooiste danszalen van het land.

Carillonklokken, speeldozen, pianola's, de zingende nachtegaal, buikorgels, smartlappen, tingeltangels, automatische orkesten zoals de beroemde Vioolspeler, straat-, kermis- en dansorgels worden de hele dag door tijdens rondleidingen gespeeld.
Rondleidingen gaan ieder uur van start, op verzoek ook in het Engels.
Voor het vieren van jubilea en huwelijksfeesten, als afsluiting van een congres of beurs en voor de ontvangst van relaties is het Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement een feestelijke en stijlvolle locatie. Bovendien is het mogelijk om kleine en grote draaiorgels te huren met een uitgebreid feestrepertoire.
Speciaal voor feesten binnenshuis heeft het museum enkele kleine draaiorgeltjes beschikbaar. De orgeltjes worden met een uitgebreid (feest-)repertoire verhuurd.

Collectie Perlee naar Utrecht

De familie Perlee heeft bekend gemaakt dat haar collectie van 12 draaiorgels wordt ondergebracht bij Museum Speelklok. De firma G. Perlee Draaiorgels is het oudste draaiorgelverhuurbedrijf van Nederland, opgericht in 1875 door Leon Warnies. De familie Perlee gaat zich meer richten op het restaureren van de draaiorgels en wil de collectie meer museaal inzetten.
#fadw12
Tweets over "@@fadw12 OR MuseumSpeelklok OR festivalaandewerf"

MuseumSpeelklok


Demonstraties
Bij hoge uitzondering zijn er exclusieve demonstraties van een aantal automaten, elke woensdag, zaterdag en zondag om 13.15 uur.


tentoonstelling
Vrolijke gezinstentoonstelling Beestenboel!
Vanaf 30 april te bezoeken:
In de tentoonstelling spelen de muzikale dieren uit de collectie de hoofdrol! Deze beestjes zorgen al eeuwen voor vermaak. De dieren in de expositie zijn er in alle soorten en maten, van de Zingende Nachtegaal en het Konijn in de Kool tot het aapje van de orgelman en de prent van de dansende poesjes op een speeldoos. En allemaal maken ze muziek!


Zomervakantie
Rondom de tentoonstelling Beestenboel worden er regelmatig activiteiten georganiseerd.
Doorlopend: Beestachtig puzzelblad & interactieve speelmuur
Ga op onderzoek uit naar de gekke weetjes over de dieren in de expositie Beestenboel en speel op de interactieve speelmuur met o.a. de apen, poezen en konijnen. Ook op andere plekken in het museum zijn veel dieren te vinden.

Herfstvakantie
gezinsvoorstelling Peter & de Wolf
Tijdens de herfstvakantie is het mooie muzikale sprookje Peter & de Wolf te bezoeken in het museum. De muziek van Prokofjev wordt gespeeld op de grootste orgels.Bijzondere instrumenten
In de tentoonstelling is het orchestrion de Philipps Pianella Paganini te zien. Dit bijzondere zelfspelende instrument speelt in z'n eentje live de meest ingewikkelde muziekstukken, die anders door een minimaal 15 koppig orkest gespeeld zouden moeten worden.
De zelfspelende instrumenten laten ook goed zien hoe vindingrijk de mens is. Een van de spannendste instrumenten uit de collectie is de Horse Race. In de jaren ’20 tijdens de drooglegging, was er in delen van Amerika ook een verbod op gokken. Slimme caféhouders bestelden het instrument dat eigenlijk een verdekte gokkast was.
De zelfspelende muziekinstrumenten zorgden er voor dat de kroegbazen altijd muziek in hun uitgaansgelegenheden hadden, zonder dat er een - vaak dure- muzikant bij hoefde te zijn. En, door de muziek groeide de klandizie. Cheers!


Restauratieatelier
Vakmanschap is meesterschap!
 Neem een kijkje achter de schermen van het museum en kom zelf experimenteren met de techniek van zelfspelende muziekinstrumenten! Het Restauratieatelier ligt op 2 minuten loopafstand van het museum, aan de voet van de Domtoren.
 Hoe is het mogelijk dat al die eeuwenoude instrumenten vandaag de dag nog steeds hun muziek ten gehore kunnen brengen?
Openingstijden
Elke eerste woensdag van de maand om 14.00 uur.
uitsluitend op basis van reservering. Reserveren kan tijdens kantooruren via 030-2326081.
Voor het opluisteren van publieksevenementen zoals openingen en jubilea bieden wij ook de mogelijkheden voor verhuur van grote draaiorgels.


Automatische muziekinstrumenten van de 15de eeuw tot heden.
Als ringtoon? click dan hier

 Dinsdag t/m zaterdag
van 10.00 tot 17.00 uur 
Zon- en feestdagen van
12.00 tot 17.00 uur
Gesloten
Maandag, Nieuwjaarsdag,
Koninginnedag, 1e Kerstdag.

Buurkerkhof 10
3511 KC Utrecht
tel:030 231 27 89
http://www.museumspeelklok.nl
TERUG