Mobiele Museumgids

Verzetsmuseum


Geen helden en schurken
Het museum geeft geen representatief overzicht van de belangrijkste personen en gebeurtenissen in het verzet, maar maakt duidelijk hoe allerlei Nederlanders op de bezetting hebben gereageerd.
Het Verzetsmuseum gaat niet over helden en schurken, maar over gewone mensen, die in een tijd van schaarste en onderdrukking voor dilemma's kwamen te staan en keuzes moesten maken.


Amsterdam door de lens van een clandestiene camera

Gebouw Plancius dateert uit 1876. Het initiatief tot de bouw kwam van de joodse zangvereniging Oefening Baart Kunst. Het pand deed achtereenvolgens dienst als muziektempel en sociëteit, als zalencentrum en bijna tachtig jaar lang als garage. Sinds 1999 is het de behuizing van het Verzetsmuseum.
 In de permanente expositie roept een decor van nagebouwde straten en wandvullende foto's de sfeer op van de oorlogsjaren. Authentieke voorwerpen, foto's en documenten, film- en geluidsfragmenten vertellen de geschiedenis van mensen in oorlogstijd. U ziet, hoort en leest verhalen over het uitzonderlijke én het alledaagse.
Tweets about "verzetsmuseum"

Exposities
Verzetsmuseum Amsterdam heeft drie vaste exposities: Nederland in bezettingstijd, Nederlands-Indië en het nieuwe Verzetsmuseum Junior.
Nederland in bezettingstijd
Van mei 1940 tot mei 1945 was Nederland bezet door Nazi-Duitsland. Hoe reageerden de Nederlanders op de toenemende onderdrukking? U ziet, hoort en leest verhalen over het uitzonderlijke en het alledaagse.
NederlandsIndië
 Een aparte afdeling gaat over de toenmalige kolonie Nederlands-Indië, waar de bevolking leed onder harde Japanse onderdrukking.
VerzetsmuseumJunior
Eva is Joods, Jan heeft ouders in het verzet, Nelly zit in de jeugdclub van de Nederlandse nazipartij en Henk komt  uit een alledaags gezin. Ga met de tijdmachine naar Nederland tijdens de oorlog en leef mee met met hun waargebeurde verhalen.
 Voor iedereen vanaf  9 jaar.

wisselexposities
Geen nummers maar Namen
Nederlandse politieke gevangenen in concentratiekamp Dachau
 23 april t/m 25 oktober 2015

Tussen 1941 en 1945 zaten ruim tweeduizend Nederlanders, voornamelijk politieke gevangenen, in concentratiekamp Dachau. Bij binnenkomst kregen ze een nummer; hun naam deed er niet langer toe.
In de tentoonstelling Geen nummers maar Namen. Nederlandse politieke gevangenen in concentratiekamp Dachau staan de personen achter de nummers centraal.

foto: Kampjas uit Dachau van Pim Boellaard, collectie Verzetsmuseum Amsterdam (detail driehoek).



Het nieuwe Kindermuseum
Nieuw gebouwd museumdeel over kinderen tijdens de Tweede Wereldoorlog
Minister-president Mark Rutte verrichtte de officiële opening van het nieuwe VERZETSMUSEUM JUNIOR. Rutte wordt daarbij ook rondgeleid door de Verzetsbende, de kinderklankbordgroep die over Verzetsmuseum Junior adviseerde.
 In de hal van het museum kunnen zij alvast kennis maken met de hoofdpersonen Eva, Jan, Nelly en Henk en op filmbeelden zien hoe het werk in het Verzetsmuseum Junior vordert!
Verzetsmuseum Junior is open voor publiek vanaf 17 oktober 2013.

Vrijwilligers gezocht voor balie en catering
 Wij zoeken leuke enthousiaste collega's die  op vrijwillige basis ons balieteam willen versterken. We bieden een dynamische en inspirerende omgeving met mooie tentoonstellingen, gevarieerde activiteiten en enthousiaste collega's



Filmvertoning, elke zondag 14.00 uur in de gehoorzaal
gratis voor museumbezoekers
Westerborkgirl (Steffie van den Oord, VPRO/2007 - 48 minuten).


dinsdag t/m vrijdag van 10.00 - 17.00 uur
zaterdag t/m maandag en feestdagen van 12.00 - 17.00 uur.
Het museum is gesloten op 1 januari, 30 april en 25 december.

Verzetsmuseum
Plantage Kerklaan 61
pc: 1018 CX Amsterdam

bel:020- 620 25 35
www.verzetsmuseum.org
TERUG