Mobiele Museumgids
Museum Beelden aan zee
Harteveltstraat 1/Boulevard
2586 EL SCHEVENINGEN

  In een van de drukste toeristencentra van Nederland ligt het Museum Beelden Aan Zee, een oase van rust. Het is gebouwd rondom het oude Paviljoen 'de Witte', op 200 meter van het Kurhaus, aan de Boulevard in Scheveningen. Een stille plek met mens-beelden: grote, kleine, bronzen, stenen, innige, harde, trieste en blije beelden.

In 1826 bouwde koning Willem I op deze plek een paviljoen, waar zijn wat zwakke echtgenote, koningin Wilhelmina, rust en frisse lucht zou vinden. Rondom dit paviljoen ligt nu BEELDEN AAN ZEE voor de bewoner en bezoeker van Scheveningen, die voor even het vertier van de Boulevard wil ruilen voor stilte en rustige aandacht.
In het zand van het duin schreef architect Wim Quist de vorm. De museale ruimten: zalen, patio's en terassen, vatte hij in twee halve cirkels. Een bolwerk naar de zee, een omarming naar de kunst en naar de bezoeker.

Het museum draait als het ware om het Paviljoen en alles verwijst naar het duin rondom: de uitzichten naar boven en opzij, de kleur van het beton en het graniet.
Er zijn tien expositieplekken, verschillend van vorm en maat, soms ook van sfeer en hoogte: drie zalen, drie patio's, drie terassen en 'n lange gang met nissen.
Het museum roept niet van verre; je moet het zoeken en openbaart dan z'n schoonheid. Als 'n parel aan het strand.

museum Beelden aan Zee
#museumbaz
Tweets about "museumbaz"

 tentoonstellingen
in museum Beelden aan Zee
Skeletten.
30.10.15 | 7.2.16
De armatuur van het lichaam in de hedendaagse beeldhouwkunst

 De mens is van oudsher het meest gebruikte onderwerp in de beeldhouwkunst. In deze tijd gebruiken kunstenaars het menselijk lichaam vaak om juist iets te zeggen over de binnenkant, het lichaam is de drager van het gevoelsleven en van maatschappelijke en politieke omstandigheden. In deze tentoonstelling wordt onderzocht wat de betekenis is van het skelet in de hedendaagse beeldhouwkunst. Met werk van Matthew Day Jackson, Urs Fischer, Carolein Smit en vele anderen.


Johan Gustaaf Wertheim
Jobs Wertheim. Van bankier tot beeldhouwer
 30.10.15 | 7.2.16
Vanaf 30 oktober a.s. is in de kleine zaal het werk van de beeldhouwer Johannes Gustaaf (Jobs) Wertheim ( 1898-1977) te bezichtigen. Wertheim was voorbestemd voor een carrière in het bankwezen, waarvoor hij opleidingen volgde in Engeland en Duitsland. Toen hij in Berlijn les nam nam in tekenen en beeldhouwen bij Alexander Oppler, besloot hij beeldhouwer te worden. Een jaar later won de talentvolle Wertheim met het beeld De verloren zoon de Prix de Rome waardoor hij drie jaar lang in Rome en Parijs lessen kon volgen. Het gips van dit beeld staat in de gipsotheek van het museum.


Iris Le Rütte.
Schaduwplaats
30.10.15 | 7.2.16
ris Le Rütte (1960) is beeldhouwer en tekenaar. Beelden aan Zee toont in het najaar van 2015 recent werk; beelden en tekeningen, aangevuld met gedichten van Le Rüttes hand.
In de collectie van het museum bevindt zich het beeld Daphne, een vrouwelijke figuur die uitgroeit tot een boom.
Dit thema, in de literatuurgeschiedenis terug te vinden bij de Romeinse auteur Ovidius, wordt door Iris Le Rütte in de tentoonstelling verder uitgewerkt onder de titel Schaduwplaats


Gipsotheek aan Zee
Iedereen kent wel een standbeeld in Nederland. In de vele monumenten die Nederland rijk is, zien we vaak iets terug van onze vaderlandse geschiedenis. In de Gipsotheek, een nieuwe educatieve ruimte, wordt het artistieke proces voorafgaand aan deze standbeelden ontrafeld. De Gipsotheek aan Zee is een uniek concept in Nederland met een groot maatschappelijk draagvlak;


DINS t/m ZON 11 - 17 uur
VOLW. 6,- KIND 5 TOT 12 JR 3,-

Harteveltstraat 1/Boulevard
2586 EL SCHEVENINGEN

TEL 070 - 358 58 57
FAX 070 - 358 40 50
 info@beeldenaanzee.nl
200 M van KURHAUS
www.beeldenaanzee.nl
TERUG