Mobiele Museumgids
Museums Den Haag
Mauritshuis

 Korte Vijverberg 8
 2513 AB Den Haag

Het Mauritshuis toont het beste van de Nederlandse schilderkunst uit de Gouden Eeuw. In het hart van Den Haag bevindt zich de compacte, maar wereldberoemde collectie. Meesterwerken als Vermeers Meisje met de parel, De Anatomische les van dr. Nicolaes Tulp van Rembrandt, Het Puttertje van Fabritius en De Stier van Potter zijn permanent te zien in de intieme museumzalen van het zeventiende-eeuwse monument.
Alle kunstwerken uit de collectie van het Mauritshuis zijn vanaf nu ook online te bewonderen. Een groot deel van de collectie is al voorzien van afbeeldingen in hoge resolutie, waardoor tot in de kleinste details kan worden ingezoomd.

De Anatomische les

Galerij Prins Willem V weer open voor publiek!
Museum de Gevangenpoort en Galerij Prins Willem V stellen hun deuren vanaf 2 september a.s. gezamenlijk open voor het publiek.

De historische gebouwen aan de Hofvijver zijn gerestaureerd en heringericht. Bezoekers maken kennis met een eeuwenoud complex dat het verhaal vertelt van de rechterlijke en vorstelijke macht in Nederland van de 13de tot de 19de eeuw. De Gevangenpoort toont in zijn gebouw en collectie hoe gevangenen in ons land werden opgesloten, berecht en gestraft. In de Galerij Prins Willem V staan bezoekers oog in oog met een vorstelijke verzameling uit de 18de eeuw.

tentoonstellingen
Velazquez in de Galerij
1 oktober - 29 november 2015.

In Galerij Prins Willem V aan het Buitenhof in Den Haag wordt dit najaar wederom een bijzonder meesterwerk gepresenteerd. Na Caravaggio en Titiaan is het dit keer de beurt aan de befaamde Spaanse schilder Diego Velázquez. Het gaat om het schilderij Portret van Don Diego de Acedo, een bruikleen uit het Prado in Madrid.


Hoogte- en dieptepunten uit het depot
4 februari - 8 mei 2016.
Het depot van een museum spreekt tot de verbeelding. Sommigen vermoeden dat daar rekken vol onbekende schatten liggen opgeslagen die ten onrechte aan het publiek worden onthouden.
Met deze tentoonstelling wil het Mauritshuis het onzichtbare deel van de collectie laten zien: wat hangt (nog) niet en waarom? Bezoekers maken kennis met aspecten van de museumpraktijk die meestal verborgen blijven.
foto: Andy Warhol, Portret van Prinses  Beatrix


Hollandse zelfportretten
 Selfies uit de Gouden Eeuw
8 oktober 2015 - 3 januari 2016.
Zelfportretten behoren tot de aantrekkelijkste en spannendste portretten die er zijn. In een zelfportret presenteert een kunstenaar zichzelf; hij (of zij) laat zien wat hij belangrijk vindt en hoe hij zijn beroep, status of positie in de wereld voor het voetlicht wil brengen.
In een zelfportret laat de kunstenaar zien hoe hij eruit ziet, maar ook wat zijn talent is als schilder. Veel Nederlandse schilders uit de 17de-eeuw hebben zelfportretten gemaakt, meer dan in enig ander land. Op de tentoonstelling worden aan de hand van zon dertig schilderijen (merendeels bruiklenen) de diverse typen zelfportretten toegelicht.
De Brasserie, met haar verrassende gerechten, gecombineerd met authentiek gastheerschap maakt uw bezoek aan het museum compleet.
Brasserie Mauritshuis is met een eigen ingang ook openbaar toegankelijk . De Brasserie is zeven dagen per week geopend van 10:00 tot 20:00 uur. Op donderdag is de Brasserie geopend tot 22:00 uur. Het is niet mogelijk om te reserveren. Neem voor meer informatie contact op: brasserie@mauritshuis.nl

ma t/m zaterdag 10.00 - 17.00 uur
Zon- en feestdagen 11.00 - 17.00 uur
Maandagen, 25 december en 1 januari gesloten.
Van 1 april tot 1 sept ook open op maandag.


 Korte Vijverberg 8
 2513 AB Den Haag
tel: 0703023456
http://www.mauritshuis.nl/

TERUG